Glimmer in the Cave

Novum Design Award
WINNER

SILVER

Interior Design Category

in

novum_logo_black.png

2022

Project Title

Glimmer in the Cave

Project Function

Residential

Project Location

Taipei City , Taiwan

Project Tags

Residential, renovation, interior, cave

Office Name

DuJian Design Studio

Team Members

Cheng Chung Ting, Shih Chun Hung, Chiang Kai Ping

Office Link

Copyrights

DuJian Design Studio

Project Description

The cave concept is developed from the structure of the longhouse, and contrary to popular techniques, uses dark colors to shrink the space, bringing in natural materials in black, white, and gray. Interior and exterior are connected with linear designs to extend the limited space. Two separate metal pillars at the end of the entryway allow light to pass through the gap between them and from the top, creating anticipation toward the space behind. To resolve the common noise and privacy issues of row houses, the entryway is made dark and decorated with a fish tank and plants.
A darkly-colored cave technique is employed to blur the barriers between spaces as day turns to night, bringing focus to the light source and enlarging the long, narrow space. Lighting and furniture are arranged to create a textured appearance.
Using black, white, and gray in the environment creates expansiveness in the limited space. The black elevator doors vanish into the black wall. The height and width of the space are extended through tall black iron railings and lighting on the ceiling of the staircase.
An entryway with elements of greenery and water is added for privacy and noise control.

Project Link

Image Credits

DuJian Design Studio

Glimmer in the Cave
R0035594.JPG
R0035594.JPG
R0035594.JPG
R0035594.JPG
R0035594.JPG
novum_logo_pink.png

NDA220545

DESIGN SCORE:      /100

84

SILVER

Novum Design Award Winner in

2022